Am primit pe email acest articol și m-am gândit ca ar fi folositor sa îl împărtășesc și altora.

Nu stiu cine l-a scris insa, atat cat am putut eu sa respect din etapele descrise mai jos, mi-a fost foarte util.

Aparitia candidei are cauze multiple dar este amplificata de slabirea organismului si a dezechilibrului intern.

Incercati sa mergeti la medic, insa aveti grija sa va puna un diagnostic corect si mai ales sa prescrie un tratament corect…

Candida albicans este o ciupercă prezenta in mod normal în tractul intestinal, care, atunci când se înmulţeşte excesiv si devine invazivă, produce boala cunoscuta sub denumirea de candidoză, o afecţiune responsabila pentru o gama larga de simptome. Aceasta ciupercă poate redeveni inofensiva printr-o dietă corespunzătoare din care se elimina alimentele care conţin drojdie. Candidoza este frecvent asociata cu intoleranta alimentara si este prezenta la 50 % dintre pacienţii care suferă de sindromul oboselii. Pentru ca tratamentul sa fie mai eficient, la dieta anticandidozică trebuie sa se adauge un tratament cu vitamine.

Imagine

Sfaturi privind dieta

 Candida îşi ia hrana din alimentele care conţin drojdie, din  zahăr si cerealele cu gluten si este capabila sa fermenteze si sa elibereze  alcoolul din zaharuri. La începutul tratamentului, toate aceste alimente trebuie evitate, dar pe măsură ce simptomele se atenuează, pe unele dintre ele le puteţi reintroduce treptat in dieta.

Fiecare stadiu al dietei trebuie sa dureze cel puţin o luna şi este important sa înlocuiţi alimentele interzise cu altele permise. O greşeală frecventa este aceea de a urma stadiul întâi al dietei timp prea îndelungat, ceea ce poate avea ca urmare sărăcirea organismului in vitamine si  minerale si pierderea in greutate. Pentru siguranţa dumneavoastră, este bine sa luaţi un supliment hipoalergen zilnic de multivitamine si minerale.

 Drojdiile si sporii de drojdii sunt larg răspândiţi în mediul înconjurător. Excluderea lor din dieta le poate diminua efectele nocive, dar nu rezolva complet problema. Incercaţi să ţineţi lucrurile sub control păstrând alimentele în frigider.

Imagine

 Alimente care trebuie evitate:

  • Drojdia si alimentele care conţin drojdie: evitaţi drojdia de bere, pâinea din aluat cu drojdie si produsele de brutărie.

Drojdia se foloseşte pe scară largă la prepararea si asezonarea produselor alimentare, deci citiţi cu atenţie etichetele. Se foloseşte de asemenea ca baza pentru fabricarea multor vitamine si minerale, inclusiv vitaminele din grupul B si seleniu. (Vitaminele B hipoalergene nu conţin drojdie.)

  • Extract din drojdie (aliment din drojdie, de culoare maro inchis, care se mănâncă de regula pe pâine) : Marmite (produs  alimentar englezesc făcut din drojdie si legume gătite, care se mănâncă fie pe pâine, fie se foloseşte pentru asezonarea altor alimente), concentrat vegetal, Bisto, Bovril, lapte de soia, alimente in care s-au incorporat vitamine, alimente tip gustari (chipsuri, fructe oleaginoase prajite).
  • Toate bauturile alcoolice: evitaţi berea, vinul, cidrul, băuturile preparate in casa, băuturile spirtoase.
  • Ciuperci: toate tipurile de ciuperci si alimente care conţin ciuperci, cum sunt cuburile cu concentrat de ciuperci si alimentele care conţin diverse legume uscate.
  • Alimentele fermentate (care conţin mucegaiuri): evitați toate tipurile de brânza, inclusiv brânza de vaci, și smântâna.
  • Zahăr: evitaţi zahărul rafinat, nerafinat, din trestie, melasa, siropul de arţar, mierea, siropul de glucoza, îndulcitorii de tip zaharina. Toate dulciurile si ciocolata. in multe alimente tip conserve (supe si fasole gătita) se adaugă zahăr.
  • Alimente care conţin mucegaiuri (murate, uscate, sau afumate): evitaţi oţetul, ceapa murata, condimentele, varza murata, sosurile pentru salate, sosul de soia, toate tipurile de costiţa, şuncă afumata, pastrama, salamul, cârnaţii, scrumbia afumata, heringii afumaţi şi marinaţi, pui si curcan afumat, hot dogs, fructe oleaginoase inclusiv arahide, fructe uscate precum prune, stafide, smochine, curmale, caise etc.
  • Alimente care conţin gluten: evitaţi grâul, secara, ovăzul, orzul. Sunt persoane care trebuie sa evite si cartofii, orezul si porumbul, în prima fază a tratamentului. Amidonul se adaugă în multe produse alimentare ca liant. Evitaţi alimentele trase în aluat.
  • Consumul de lapte (pasteurizat) şi produse din lapte trebuie limitat sau evitat, din cauza mucegaiurilor si a bacteriilor care proliferează rapid in lactate si lapte. Excepţie face iaurtul natural, deoarece conţine bacterii cu efect bun asupra digestiei.
  • Legume: evitaţi toate tipurile de varza si roşiile. Decojiţi legumele şi fructele cărnoase, deoarece mucegaiurile se depun pe coaja. Evitaţi fasolea boabe, fasolea pitică, untul vegetal, fasolea chinezeasca mung, lintea etc.
  •  Nu mâncaţi fructe cu seminţe (de genul căpşunilor etc), citricele, bananele si strugurii. Unii medici recomanda excluderea din alimentaţie a tuturor fructelor, totuşi, este suficient să mâncaţi doar patru, cinci fructe pe săptămână. Evitaţi fructele si sucurile din fructe conservate şi congelate.
  • Plantele si ceaiurile dacă sunt vechi, conţin mucegaiuri. Verificaţi când expiră şi folosiţi doar din cele recent culese.
  • Diverse: evitaţi uleiurile de floarea soarelui şi sofranas, uleiul de nucă, margarina. Evitaţi de asemenea acidul citric, care se foloseşte drept conservant.
  • Antibiotice: nu mâncaţi carne de vită şi porc de la animale crescute în complexe zootehnice, care conţine urme de antibiotice. Evitaţi de asemenea penicilina si alte antibiotice.

Imagine

Dieta recomandata – faza întâi

  • Nici unul din alimentele de mai sus.
  • Carne de pasăre gătita simplu, oua, fructe de mare, peste, miel, iepure, iaurt natural în cantităţi mici, unt in cantităţi mici, orez nedecorticat, mei, hrişca, pâine din secară fară drojdie, turte de orez, paste de porumb sau hrişca.

Majoritatea legumelor, mult usturoi. Mere, pere, piersici, caise, in cantităţi mici. Ulei de măsline. Ceaiuri, apa îmbuteliată, înlocuitori de cafea.

Suplimente: vitamina C, vitamina B complex, zinc, biotina, capsule cu usturoi, lactobacillus acidophilus sub forma de pulbere sau capsule.

Dieta recomandata – faza a doua

§    Reintroduceţi in dieta următoarele alimente, dar in cantităţi mici, pentru a preveni regenerarea ciupercii: fasole, soia, blackeye, aduki, năut, linte, citrice, ovăz, tarate de ovăz, turte de ovăz, brânza si lapte de capra, brânza olandeza de edam si tip Gouda, fructe oleaginoase, seminţe de susan, dovleac si floarea soarelui, produsele din soia, inclusiv tofu.

Dieta recomandata – faza a treia

§         Reintroduceţi următoarele alimente in cantităţi moderate: grâu, germeni de grâu si tarate, pâine greceasca nedospită, pâine dospita cu praf de copt, mălai, ulei de porumb, fructe cu seminţe de tip căpşuni, fructe uscate, lapte de vaca si brânza de Cedar. Din când in când, carne roşie de la animale crescute fară chimicale. Sos de soia, ulei de floarea soarelui si sofranas, margarina, cafea decofeinizată si ceai negru slab, suc de fructe proaspăt.

Imagine

Aţi ajuns acum la o dieta variata, fără alimente care conţin drojdie sau zahăr; nu mâncaţi alimente care nu sunt incluse in aceasta dieta.

Pe măsura ce reintroduceţi alimente noi in faza a doua si a treia a dietei, este posibil sa constataţi ca pe unele dintre ele nu le toleraţi. Renuntati sa le mai mancati timp de patru-cinci zile si apoi incercati din nou. Daca reactionati la fel, inseamna ca la acele alimente sunteţi alergica. Incercati sa alternaţi alimentele, pentru a evita apariţia unei reacţii alergice si mancati totul in cantitati moderate.

Va trebui sa aveţi grija ce mancati si după dispariţia simptomelor, dar in timp o sa puteţi sa va alcatuiti o dieta mai variata. Daca reincepeti sa mancati alimente care contin drojdie si zahăr, este posibil sa va revină toate simptomele de candidoza pe care le aveaţi înainte de a începe aceasta dieta, dar măcar o sa stiti ce masuri se impun.

Bibliografie recomandata: The Yeast Syndrom (Sindromul micotic) de Dr. R. Trowbridge.