Printre prieteni Goji e supranumit superfructul. Are si de ce. Intra in casele celebritatilor de la Hollywood. Azi la Madonna, maine la Gwyneth Paltrow, Liz Hurley sau Kate Moss. Nici una dintre ele nu-si incepe ziua fara portia de Goji.

Nu este insa acesta motivul pentru care vorbim acum despre Goji. Faima ii e sustinuta de proprietatile remarcabile. Ultimele cercetari arata ca Goji este fructul cu cea mai mare concentratie de antioxidanti. De asemenea, e o sursa importanta de vitamina C – are o cantitate de 500 de ori mai mare decat cea a portocalelor. Impresionant este si continutul de vitamina A.

Goji are mai mult caroten decat orice alt produs alimentar cunoscut. In plus contine si 18 aminoacizi, 21 minerale si 29 de acizi grasi diferiti, si este o sursa ideala de proteine.
Superfructul are o istorie in spate. De mii de ani, Goji ocupa un loc insemnat printre remediile medicinei traditionale chinezesti. O portie de fructe de Goji uscate te umple instant de energie si buna dispozitie, pentru intreaga zi. In plus iti fortifica si sistemul imunitar si te face mai rezistent in fara bolilor.

Studii recente arata ca este de mare ajutor in lupta impotriva cancerului, pentru ca stimuleaza corpul sa produca g-interferon. Consumul de Goji ajuta organismul sa se regenereze, dar si sa vindece ranile mai rapid.

Bine,bine, face toate lucrurile astea dar despre silueta cand vorbim ? Imediat. Goji e bun si la asta. Reduce efectele imbatranirii mai ceva ca izvorul tineretii vesnice si e eficient atunci cand tii cure de slabire sau in combatarea celulitei.

Considerat „fructul longevitatii”, goji este indicat atat in scop profilactic (intareste imunitatea, are actiune antioxidanta, cu rol important in prevenirea imbatranirii si a unor boli degenerative), cat si pentru ameliorarea diferitelor afectiuni.

Extrem de bogat in vitamine, minerale si nutrienti.

Beneficiile asupra organismului sunt determinate de compozitia deosebit de bogata, fructul avand o valoare nutritionala ridicata. Astfel, contine:

  • Aminoacizi;
  • Minerale: seleniu, calciu, zinc, iod, crom, fier, magneziu, inclusiv germaniu, care intareste sistemul imunitar;
  • Vitamine antioxidante: provitamina A (beta-carotenul), vitaminele C, E si pe cele din grupul B;
  • O cantitate remarcabila de beta-criptoxantina, ce ajuta la scaderea nivelului de glucoza din sange, a colesterolului „rau” si la cresterea nivelului colesterolului „bun”. Totodata, contribuie la mentinerea integritatii osoase, avand efect antiinflamator;
  • Zeaxantina (83 mg%), principalul antioxidant din fructele goji. Alaturi de luteina, zeaxantina protejeaza sanatatea ochilor, prevenind degenerarea maculara si cataracta. Are actiune benefica si in caz de fibroza hepatica;
  • Monozaharide si polizaharide. Cele din urma au remarcabile efecte antitumorale, antidiabetice, de stimulare a imunitatii si a activitatii motorii, imbunatatind capacitatea de invatare si memorare.

Ajuta la incetinirea procesului de imbatranire
Datorita efectului antioxidant, goji incetineste procesul de imbatranire (fizica si psihica). De asemenea, are actiune protectoare impotriva aparitiei fenomenelor degenerative care pot duce la boala Alzheimer. Stimuleaza secretia de hormoni tiroidieni, mentine in limite normale valorile colesterolului si glicemiei, regleaza tranzitul intestinal, imbunatateste circulatia sangvina si inhiba dezvoltarea tumorilor. In plus, ajuta la combaterea efectelor adverse ale chimioterapiei si radioterapiei.

Mentine elasticitatea pielii, prevenind ridurile

Doamnele vor fi incantate sa afle ca acest fruct minunat contribuie la pastrarea elasticitatii pielii, previne aparitia ridurilor si a petelor pigmentare, dar si unele forme de cancer de piele. Totodata, protejeaza impotriva radiatiilor solare puternice, fiind eficient si in curele de slabire sau in combaterea celulitei.

Goji poate fi consumat sub forma de fructe uscate sau proaspete, ceai, ca ingredient in salate, prajituri, inghetata, suc, vin, lichior din fructe goji. Cel mai recomandat este consumul zilnic a aproximativ 10-30 g (o lingura) de fructe uscate dimineata sau la amiaza, inainte de masa.