Andrei Plesu 2013

andrei_plesu

Am gasit un text, in literatura veche a Indiei (Linga Purana, II, 39-40), in cuprinsul caruia bombanelile mele si ale altora par sa fi fost anticipate cu vreo doua-trei mii de ani in urma (Puranas au aparut, in forma scrisa, in veacurile III-V de dupa Hristos, dar vin dintr-o traditie orala care, deja pe-atunci, era veche de peste un mileniu). Intuitiile profetice ale hinduismului se refera la modul in care se va incheia actualul ciclu al civilizatiei terestre. Iata o lista, selectiva, a simptomelor pe care le anunta textul puranic, privind spre viitorul care e, acum, prezentul nostru:

„Coeficientul de ura din sufletul fiecarui om va cunoaste – spun textele – o alarmanta crestere. Oamenii vor deveni din ce in ce mai iritabili. Toate marile achizitii de cunoastere vor fi deturnate spre scopuri impure, adica spre amplificarea raului din lume. Se va inmulti numarul sefilor de stat de extractie joasa si de proasta calitate. Lucratorii  manuali si negustorimea vor fi inaltati la rang de intelectuali, iar intelectualii vor fi pusi in conditii subalterne. Va avea loc, cu alte cuvinte, un destructurant amestec al castelor, o destramare dramatica a ierarhiilor firesti, o ireparabila dezordine sociala.

Necinstea va capata o raspandire fara precedent, la toate nivelele. Hotii vor deveni lideri.

(Rog sa nu mi se atribuie nimic din toate aceste afirmatii! (Nu fac decat sa citez un text multi-milenar! n.m., A.P.).

Femeile nu vor mai pune pret pe propria virtute.

Prostii, impostorii, naturile rudimentare si galagioase vor fi luati drept intelepti. Oamenii „drepti“, de buna calitate, vor avea tendinta de a se retrage din viata publica. In piete se va vinde mancare gata-preparata (sa recunoastem ca e de necrezut sa auzim vorbindu-se, acum 2000 de ani, de „semipreparate“ si de (fast-food! n.m., A.P.).

Limbile vor saraci, vorbirea se va trivializa.

Vor fi mai multe femei decat barbati, vor prolifera asociatiile criminale, va creste numarul celor care nu gasesc de lucru.

Se vor raspandi, pretutindeni, bolile de stomac. Se va extinde moda parului purtat in dezordine si se va generaliza starea de letargie, de lehamite, cu corolarul unei cronice incapacitati de actiune. Vor aparea nenumarate organizatii religioase necanonice, blasfemia va convietui cu fanatismul.

Se va practica, pe scara larga, uciderea fatului in pantecul matern si se vor asasina direct sau simbolic eroii fiecarei comunitati.  Detinatorii puterii nu o vor mai folosi in beneficiul popoarelor lor.

Discernamantul (ca perceptie a deosebirii dintre bine si rau) se va subrezi, institutia respectului va intra in deriva (vor fi respectati, preponderent, cei nedemni).

Vor castiga teren nerusinarea, calcarea cuvantului dat, invidia. Intre parinti si copii vor aparea obstacole greu de trecut, forta va prevala dreptatii, ospetia va declina, vulgaritatea va impanzi totul.”

Contemporanii nostri ar putea imbogati acest diagnostic prin infinite amanunte, extrase din experienta cotidiana.

Evident, nu mi-am propus sa furnizez cititorului o culegere, deprimanta, de toxine.

Nu vreau, pur si simplu, sa-l indispun. Dar, pornind de la inventarul de mai sus, un igienic atac de spaima, o mica ipohondrie nu i-ar strica.

Ar fi, poate, un inceput de terapeutica…

Brahma-Vaivarta Purana este unul dintre textele sacre ale scripturii hinduse. Aici se descrie cu o minuţiozitate ieşită din comun cele patru etape ale dezvoltării omului pe Pământ. Krishna Ganga Devi, o zeitate venerată în multe tradiţii hinduse dintr-o varietate de perspective fiind al 8-lea avatar al lui Vishnu, susţine că o Epocă de Aur va pune stăpânire pe Pământ. Această epocă, a prosperităţii, va începe în anul 5000 de la Kali Yuga şi se va termina în anul 10.000. Dar hai să vedem ce înseamnă acest lucru.

Yuga, în filozofia hindusă este numele de “epocă” sau “era”,  în cadrul unui ciclu de patru vârste.

Avedascestea sunt Satya Yuga (Krita Yuga sau), Yuga Treta, Yuga Dvapara şi, în final Kali Yuga. Potrivit scripturii hinduse viaţa în Univers este creată şi apoi distrusă o dată la fiecare 4,1 la 8,2 miliarde de ani, ceea ce reprezintă o singură zi (zi şi noapte) pentru Brahma. Durata de viaţă pentru zeul hindus al Creaţiei şi unul dintre Trimurti (trinitate), ceilalţi fiind Vishnu şi Shiva, poate fi între 311 de trilioane şi 40 de miliarde de ani. Cele patru cicluri, numite şi Yuga, se repetă la fel precum anotimpurile pe Pământ. Trecerea de la un ciclu de creație la altul se face progresiv, pornind de la “întuneric” spre “lumină”. Ciclul format din cele 4 Yuga durează aceiasi perioada de timp în care sistemul nostru solar efectuează o mişcare de rotaţie faţă de punctul central al galaxiei.

 Hinduşii foloseau calendarkali_bluee lunare, dar şi calendare solare pentru măsurarea timpului. Dacă un an mediu lunar este echivalentul a 354,24 de zile atunci ar fi 5200 de calendare lunare din momentul în care Kali Yuga început până la 21 decembrie 2012. Exact pe 18 februarie 3114 î.Hr. a început Kali Yuga şi se va termina în ciudată zi de 21 decembrie 2012. O altă anomalie ar mai fi şi faptul că Calendarul Maya a început cu mare ciclu, al cincilea, în 3102 î.Hr. şi se va încheia la 21 decembrie 2012, ceea ce pare o diferenţă doar de 12 ani între ciclul mayaş şi cel hindus. Este uimitor că cele două culturi, mayaşă şi cea hindusă, aparent fără să aibă niciun contact real, au putut să prevestească ca în anul 2012 se va întâmpla același lucru.

În acest fel, în prezent ne regăsim  la peste 5000 de ani de când Kali Yuga a început şi conform textelor hinduse a venit vremea ca o nouă epocă să înceapă pe Pământ. Această Epocă de Aur pe care o prevesteşte Krishna ar putea să debuteze chiar din data de 22 decembrie 2012.

Sfârşitul de Kali Yuga apare “când florile se vor naşte din flori, fructele din fructe, iar norii vor revărsa asupra Pământului precipitaţii neobişnuite, atunci Yuga se va termina şi va începe o nouă eră.

Reclame