România se află în topul țărilor cu cele mai frumoase cascade din lume, potrivit unui clasament făcut de The World Geography.

Cascada Bigăr din județul Caraș-Severin este unul din principalele atracții turistice din lume. Ea este unică în lume datorită modului în care curge apa.

Pe locul doi se află cascada Flacăra Eternă, din America , cu o înălțime de 9 metri. În spatele acesteia se află o grotă de 1,5 metri, în care are încontinuu o flacără de 10-20 de centimetri, întreținută de gazul din subteran.

Pe locul 3 în clasament, se află cascada Asik-Asik, din Filipine, cu o înălțime de 60 de metri și o lățime de 140 de metri. Apa acestei cascade este potabilă, iar vizitatorii nu rateaza ocazia de a bea apa din ea.

O altă cascadă celebră în lume este Cascada Orizontală, din Golful Talbot , Australia . Atunci când o cantitate mare de apă, cauzată de valurile mareice se scurge prin defileu, apar cascadele temporare, cu altitudini de până la 5 metri.

Cascada Sângelui a fost descoperită în 1991, la baza ghețarului Taylor , din Antarctica . Culoarea ei este ruginie datorită oxidării apei de la suprafață.

Cascada Svartifoss, denumită și Cascada Neagră, se află în Parcul Naţional Skaftafell din Islanda. Apa se revarsă peste o stâncă de coloane de bazalt hexagonale.

O altă cascadă impresionantă este Cascada Baatara Gorge, din Liban. Apa cade de la 255 de metri într-o peşteră imensă. Această cascadă a fost descoperită în anul 1952, în regiunea Tannourine.

Cascada Hierve el Agua, din Mexic, are o înălţime cuprinsă între 15 şi 19 metri. Aceasta este o cascadă atipică, deoarece este formată din roci de culoare albă, care imită apa curgătoare. Hierve el Agua este o formaţiune calcaroasă formată prin scurgerea apelor puternic mineralizate pe pantele abrupte ale dealului, după acelaşi principiu ca în cazul stalactitelor din peşteri.